verbinden, verblijden, veraangenamen, verbazen, verspreiden, vermaken, verdiepen
=Cultuur 

Programmering 2024 / 2025


KLIK hier om direct naar de website van Nieuwe Veste Kamermuziek Breda te gaanzondag 22 september 2024Daan Manneke 85 jaar.

Voordat het officiële concertseizoen van KAMERMUZIEK BREDA van start gaat, presenteren we een speciaal bonus concert. In november 2024 wordt Daan Manneke 85 jaar. Ter ere van deze mijlpaal wil hij zijn beroemde compositie ‘De Grote Archipel’ nog een keer ten gehore brengen. Hij heeft ervoor gekozen dit bijzondere werk uit te voeren in de Nieuwe Veste Concertzaal, een locatie die hem dierbaar is. We zijn blij dit geschenk aan hem te kunnen geven en delen dit muzikale cadeau graag met u, als gewaardeerd publiek. ‘De Grote Archipel’ is een eerbetoon aan de provincie Zeeland, geïnspireerd door de krachtige Zeeuwse leus ‘Luctor et Emergo’ (ik worstel en kom boven). De compositie belichaamt de sterke geest en veerkracht van Zeeland en is een essentieel onderdeel van Manneke’s indrukwekkende repertoire. Na afloop van het concert (zonder pauze) kunt u Daan Manneke, onder genot van een drankje, feliciteren bij horeca BOMEN.

UITVOERENDE
Nadia Filippova


PROGRAMMA
Daan Manneke: grote Archipel

TICKETSvrijdag 4 oktober 2024
ANIMATO QUARTET  
Het Animato Quartet heeft zich door hun intense, krachtige uitvoeringen en opmerkelijke podiumuitstraling onderscheiden als een van de meest veelbelovende ensembles van ons land. Dit jonge strijkkwartet is winnaar van de prestigieuze Kersjesprijs. De vier getalenteerde musici spelen zowel klassieke stukken uit het strijkkwartet repertoire als hedendaagse composities, vaak speciaal voor hen gecomponeerd. Een rijke variatie in klankkleuren en de intensiteit die voortvloeit uit de individuele expressie van elke speler vormen samen een harmonieus geheel. De muzikale kwaliteit van het Animato Quartet wordt verder versterkt door de bijzondere instrumenten waarop gespeeld wordt. Deze oude en zeer kostbare instrumenten zijn in bruikleen of verkregen met steun van fondsen. Een waardige opening van het nieuwe concertseizoen.


UITVOERENDEN
Inga Våga Gaustad, viool
Tim Brackman, viool
Elisa Karen Tavenier, altviool
Pieter de Koe, cello

PROGRAMMA
Ludwig van Beethoven: Strijkkwartet op. 18, nr. 6 in Bes majeur ‘La Malinconia’
Béla Bartók: Strijkkwartet nr. 4 in C majeur
Johannes Brahms: Strijkkwartet op. 51 nr. 2 in a mineur


TICKETS


vrijdag 25 oktober  2024
TRIO PEDANO

Drie jonge zeer getalenteerde musici brengen een romantisch repertoire ten gehore. Zussen Anuschka en Maria Pedano, die al sinds hun kinderjaren samen muziek maken, hebben een indrukwekkende carrière opgebouwd. Anuschka, geïnspireerd door Janine Jansen, begon op negenjarige leeftijd met de altviool, met een bijzondere voorliefde voor de Romance van Max Bruch. Maria ontwikkelde een passie voor de hobo en beschikt ook over een bijzonder zangtalent: ze vertolkt prachtige Franse chansons. Aan de vleugel Illia Fialko, een pianist uit een zeer muzikale Oekraïense familie, die als laureaat van diverse internationale concoursen reeds vele concerten in Europa heeft gegeven. Met het Trio Pedano wordt dit een avond vol muzikale dromen en diepe emoties.


UITVOERENDEN
Maria Pedano, hobo en zang
Anushka Pedano, altviool
Illia Fialko, piano


PROGRAMMA
Histoires d’Amour
Schilflieder August Klughardt (1847-1902) voor hobo, altviool en piano
Romeo & Juliet Sergei Prokofiev (1891-1953) Arr. V. Borisovsky voor altviool en piano
Réminiscences de Don Juan Franz Liszt (1811-1886) voor piano solo
Carmen Fantasie for viola and piano Franz Waxman (1906-1967) voor altviool en piano
Diverse chansons van o.a. Aznavour, Brel, Piaf, Ferré, ZAZ, Montand voor zang, altviool en piano

r. De Schilflieder van Klughardt (aan het begin) en de Franse chansons (na de pauze) blijven gehandhaafd, maar daar tussenin zouden zij graag Prokofjev, Liszt en Waxman spelen.
Histoires d’Amour:

TICKETS


Vrijdag 15 november 2024
REVUE BLANCHE 
I.s.m. Ocrum Festival 

MUZIEK EN VERBEELDING: GEBROKEN DROMEN EN ONTMASKERDE LIEFDE
Revue Blanche, een ensemble dat zich onderscheidt door zijn unieke bezetting (altviool, harp, fluit, zang), staat bekend om een brede blik op repertoire, stijl en klankbeleving. U maakt kennis met hun tweede album ‘Misia’: een muzikale vertelling over het leven van Misia Sert, de muze van de Parijse salons rond 1900. Katharina Smets vertelt over Misia’s leven, vol van glorie en tragiek. Dit concert belooft een diepgaande ervaring te worden, waarin de verhalen en kunstwerken van vroeger een relevante en boeiende muzikale verbinding vinden met het heden.

UITVOERENDEN
Lore Binon, sopraan
Caroline Peeters, fluit
Anouk Sturtewagen, harp
Kris Hellemans, altviool
Katharina Smets, verhaal


PROGRAMMA
Werken van het album ‘Misia’

TICKETS


vrijdag 20 december 2024 
CAPPELLA PRATENSIS EN ROB NEDERLOF KERSTCONCERT “NU SIJT WILLECOME” MET KEIZER KAREL

OM 19.15 UUR HET NIEUWE VESTE KERSTKOOR
Bij Nieuwe Veste kom je op 20 december vanzelf in kerstsfeer . Op het programma organist Rob Nederlof en het wereldberoemde ensemble Cappella Pratensis, bekend om hun indrukwekkende uitvoeringen en bekroonde opnames. Ze presenteren een renaissance kerstprogramma. Dit concert brengt het publiek terug naar 1545, een tijd van Keizer Karel V, met een ambiance van weelderige feesten en ceremonieën. Het programma belicht de orgelmuziek van Thomas Crecquillon en Antonio de Cabezón, en bevat de 'Missa Fit porta Christi pervia' van Jheronimus Vinders en het kerstlied ‘Nu Sijt Willecome’, waarmee luisteraars de historische grandeur van een 16e-eeuws kerstfeest kunnen ervaren.

UITVOERENDEN
Cappella Pratensis
Rob Nederlof, orgel


PROGRAMMA
Thomas Crecquillon
Antonio de Cabezón
Jheronimus Vinders

TICKETS


zondag 5 januari 2025, 14.30u
NIEUWJAARSCONCERT met de CELLO's van het METROPOLE ORKEST 

Kamermuziek Breda heet u welkom in het nieuwe jaar vol nieuwe kansen en mooie muzikale momenten, te beginnen met een bijzonder concert door MO CELLOS. De Metropole Orkest Cellos combineren een brede muzieksmaak en kennis met een flinke dosis creativiteit en improvisatie. Ze zijn specialisten in cross-over en spelen klassiekers uit dance, pop en licht-klassieke muziek in eigen arrangementen. In oktober 2021 kwam het album ‘Metrocelli’ uit. Het album bevat parels uit het Metropole repertoire en een bijzonder mix van klassiekers uit de popmuziek van Dolf van der Linden tot Nirvana. Na afloop van het concert wordt het nieuwe jaar feestelijk ingeluid bij horeca BOMEN.

UITVOERENDEN
Joel Siepmann
Emile Visser
Annie Tångberg
Jascha Albracht


PROGRAMMA
Feestelijk Nieuwjaarsprogramma

TICKETS


Vrijdag 17 januari van Baerle trio

Het Van Baerle Trio, opgericht in 2004, behoort tot de top van de Nederlandse kamermuziek. De naam van dit trio verwijst naar de Van Baerlestraat in Amsterdam, dicht bij het voormalige Conservatorium en het Concertgebouw, dat het trio als zijn muzikale thuis beschouwt. Belangrijke mentoren in de ontwikkeling van het trio waren o.a. Dmitri Ferschtman, Ferenc Rados, Claus- Christian Schuster en Menahem Pressler. Internationaal heeft het Van Baerle Trio aanzienlijke successen behaald, waaronder het winnen van het ARD Concours, het internationale kamermuziekconcours in Lyon en de Kersjesprijs (2012). Deze laatste prijs omvat een beurs die ieder jaar aan een jong veelbelovend ensemble wordt toegekend. Sinds 2014 draagt het trio zijn kennis en ervaring over aan jonge musici aan het Conservatorium van Amsterdam.

UITVOERENDEN
Hannes Minnaar, piano
Maria Milstein, viool
Gideon den Herder, cello


PROGRAMMA
Joseph Haydn: Trio infis mineur, Hob.:XV:26
Rob Zuidam: Trio (2024, commissioned by the Van Baerle Trio)
Sergej Rachmaninov: Trio Élégiaque in g mineur n.1
Robert Schumann: Trio in g mineur, op.110

TICKETS


vrijdag 21 februari 2025
Ramon van Engelenhoven 

In 2025 staat week 8 bij Nieuwe Veste in het teken van de ‘Week van de Toetsinstrumenten’; waarin piano- en toetsleerlingen van alle leeftijden en niveaus zich verdiepen en verbreden . Dit gebeurt door o.a. workshops, lezingen, films en recitals. Ramon van Engelenhoven geeft in die week – als voorbereiding op zijn concert van 21 februari- een inspirerende masterclass. Ondanks zijn jeugdige leeftijd heeft Ramon een indrukwekkende muzikale reis afgelegd, met een perfecte score bij zijn afstuderen aan het Conservatorium van Amsterdam en het winnen van prestigieuze prijzen. Zijn optredens, waaronder een samenwerking met dirigent Valery Gergiev en het uitbrengen van een geprezen CD, getuigen van zijn buitengewone talent. Ramon laat in zijn concert vanavond een breed scala aan emoties en technieken zien, wat ongetwijfeld zowel het publiek als de aanwezige pianoleerlingen zal behagen en inspireren.

UITVOERENDE
Ramon van Engelenhoven, piano


PROGRAMMA
Mozart: Pianosonate nr.8 in a mineur, K. 310
Korngold: Pianosonate nr.2, op. 2
Debussy: Prelude à l’après-midi d’un faune (arr. V. Gryaznov)
Prokofiev: 10 pieces from Romeo and Juliet

TICKETS


Vrijdag 14 maart 2025
CUARTETO QUIROGA 

Deze avond schittert het wereldberoemde Cuarteto Quiroga in de Concertzaal van Nieuwe Veste. Het dynamisch, internationaal geprezen kwartet draagt de naam van een van de meest indrukwekkende violisten uit de Spaanse muziekgeschiedenis: Manuel Quiroga. Cuarteto Quiroga maakt indruk met een prachtig uitgebalanceerde ensemblespel, verbazingwekkende aandacht voor detail en begrip van zowel de structuur van elk stuk als een eigen plaats in de geschiedenis van het strijkkwartet. De vier instrumentalisten zijn homogeen en tonen een waar speelplezier, een genot om naar te kijken. Ze maken indruk door hun aandacht voor detail, ademhaling, transparantie, intonatie, frasering en een onberispelijke techniek. De recensies liegen er niet om: ‘absolute wereldklasse’….‘puur genot’…..’een verbazingwekkend geschenk’…..’ sensationeel’…..Dat belooft wat!

UITVOERENDEN
Aitor Hevia, viool
Cibrán Sierra, viool
Josep Puchades, altviool
Helena Poggio, cello


PROGRAMMA
Joseph Haydn: String Quartet op. 42
Béla Bartók: String Quartet nr.3
György Kurtág: Secreta for String Quartet
Ludwig van Beethoven: String Quartet op. 95 ‘Serioso’

TICKETS


Vrijdag 4 april 2025
HEXAGON ENSEMBLE

HEEN NAAR DE NATUUR
Het gerenommeerde Hexagon ensemble presenteert het programma ‘Heen naar de Natuur’ in een concert dat naadloos aansluit bij onze tijd. Is de natuur nog steeds een toevluchtsoord, waarin wij schuilen kunnen? De romantische composities op het programma suggereren dit. Maar kunnen we met deze idylle nog leven? Want de mens zelf is bij uitstek verwoester van de natuur geworden. In dit concert staan muziekstukken centraal die telkens een ander aspect van de verhouding tussen mens en natuur tot expressie brengen. Componist en dichter Micha Hamel schreef een aantal dichterlijke teksten die reflecteren op het ongelofelijk lastige probleem, hoe wij de natuur opnieuw kunnen waarderen als iets waar wij zelf deel van uitmaken. De bekende actrice Lidewij Mahler draagt deze teksten voor. De muziekstukken worden op originele wijze met elkaar verbonden en in perspectief gezet en geven een hedendaagse visie op een verrassende en hoopvolle rol voor de mens in zijn omgeving.

UITVOERENDEN
Wout van den Berg, fluit
Bram Kreeftmeijer, hobo
Arno van Houtert, klarinet
Marieke Stordiau, fagot
Christiaan Boers, hoorn
Frank Peters, piano


PROGRAMMA
Darius Milhaud: La Cheminée du Roi René op. 205
Ludwig van Beethoven: uit Symfonie nr. 6 op. 68 (Pastorale): deel 1, allegro ma non troppo (arr. Micha Hamel)
Carl Reinecke: uit Trio op. 274: Ein Märchen:
Charles Koechlin: Deux Nocturnes
Felix Mendelssohn: uit Midsummer Night’s
Dream: Scherzo
Benjamin Britten: uit Six Metamorphoses op. 49: Pan
Micha Hamel: Cantilene
Ludwig van Beethoven: uit Symfonie nr.6 op. 68 (Pastorale): deel 4, allegro (arr. Micha Hamel)
Gordon Jacob: uit Sextet: Elegiac Prelude

TICKETS